Вход

×

Местност Беглика

Адрес:

Батлабоаз
BG

Напътствия: Местност Беглика - Язовир Голям Беглик.

Местност Беглика View events

Местност Беглика

Адрес:

Батлабоаз
BG

Напътствия: Местност Беглика - Язовир Голям Беглик.

 Беглика е местност, което се намира в Родопския дял Баташка планина. Баташка планина е обект, включен в общоевропейската база данни за местата от най-висока природозащитна значимост на континента.

Местността Беглика носи името си от данъка "беглик", който местното юрушко население заплащало на официалните власти в Османската империя. На това място юруците събирали огромните си стада, като част от тях била заделяна за покриването на този данък.

В по-голямата си част тази територия е покрита от смърчови и борови гори, редуващи се с просторни пасища. Околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и тучни пасища. В централната част на езерото има два острова, почти изцяло покрити с иглолистни гори.

В границите на Баташка планина попадат: природните резервати "Мантарица" и "Беглика" ; защитените местности : "Клептуза", "Чатъма", "Лепеница", "Батлъбоаз", "Самодивска поляна", "Меандрите на Рибна река", а цялата територия попада в границите на НАТУРА 2000 - Западни Родопи.

Upcoming events by month:
ТикетЛоджик използва бисквитки с цел подобряване на предоставяните услуги. Натискайки ""Приемам"" означава че сте съгласен/а с нашата политика за бисквитките. Премам