Вход

×

ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

За това събитие вече не се продават билети!

при гр. Пловдив, Хале Тракия, Bulgaria на 8 X 2016 от 13:00 до 20:00

_

Код за събитието на каса на Fastpay : 28729

 

 

Описание

За участие във ФОРУМА на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 сме поканили хора от различни части на света, които имат опит във въвличането на гражданите в измислянето, създаването и поддръжката на градската среда. Някои от тях са проектанти, други са активисти, а трети – академици. Някои от тях ще се фокусират върху панелни или подобни на тях квартали, а други ще говорят за по-различни видове градска среда. Общото между всички тях е, че те не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда.
Форумът тази година ще продължи два дни – 8 и 9 октомври и в него ще участват 15 лектора от три различни континета. ФОРУМЪТ е единствената платена част от ONE ARCHITECTURE WEEK и ще се проведе в Хале Тракия (гр. Пловдив, ж.к. Тракия, ул. Съединение №4).
Модератор на събитието ще е Христо Станкушев, съ-куратор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 и партньор в dontDIY.


Лектори:


1. Момойо Каиджима (Япония / съ-основател на ателието BOW-WOW в Токио / създаване на среда, която насърчава общуването между хората)
2. Ян Геел (Дания / основател на Gehl Architects – Urban Quality Consultants / повишаване на качеството на живот в урбанизираната среда чрез решения свързани с удобството на пешеходците и велосипедистите)
3. Иржи Сулженко (Чехия / бивш програмен директор на Пилзен 2015 – Европейска столица на културата, в момента се занимава с DEPO2015 – креативна зона намираща се отново в Пилзен)
4. Хане ван Ройсел (Белгия / част от инициативата „Commons Josephat“ / активизъм)
5. Лаура Панаит и Силвиу Медешан (Румъния / част от колектива „La Terenuri“ / изкуства, ландшафтна архитектура, социо-антропологически проучвания и архитектура)
6. Кристина Унгуреану (Румъния, САЩ / партньор в мултидисциплинарното студио WXY / градски дизайн, планиране и архитектурни решения в по-сложен контекст)
7. Давид Хуарез (Испания / основател на интердисциплинарния колектив Straddle3 / урбанизъм с фокус върху идеята за свободен достъп)
8. Виталие Спринчана (България, Молдова, САЩ / съ-основател на PLATYFORMA / социолог) и Владимир Ус (Молдова / съ-основател на Oberliht Young Artists / худжник и куратор)
9. Дойна Петреску (Румъния, Франция / съ-основател на Аtelier d’architecture autogérée – ААА, т.е. „Ателие за самоуправляваща се архитектура“ / проучвания и провежда акции вдъхновени от промените в градската среда с внимание към нови културни, социални и политически феномени, засягащи съвременния град)
10. Тор Линдстранд (Швеция / Кралски технологичен институт в Стокхолм / образование, архитектура, изкуство и пърформанс)
11. Лукаш Кордик и Щефан Полакович (Словакия / архитектурно бюро ГутГут / архитектура и урбанизъм)
12. Щефан Ретих (Германия / архитектурното бюро KARO / архитектура, пространствени стратегии, комуникации)
13. д-р Мишел Провоуст (Холандия / International New Town Institute / образование и изследвания с фокус върху „Новите градове“)
14. Ана Джокич и Марк Нийлен (Сърбия / STEALTH / градски изследвания, визуални изкуства, пространствени намеси и активизъм)
15. доц. Меглена Златкова (България / ПУ „Паисий Хилендарски“ / катедра „Етнология“)


Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства” с подкрепата на Община Пловдив и “Фондация Америка за България“, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Баумит и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е признато от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015 / 2016 г.
Допълнителна информация на onearchitectureweek.com и Facebook.

 


АЛМАНАХ НА ПАНЕЛНА ТРАКИЯ

Книгата представя развитието на един типичен и същевременно уникален жилищен район. Започвайки като експериментален комплекс от нов тип, „Тракия“ се превръща от нарицателно име за панелен квартал в предпочитано от жителите на Пловдив и околността място за живот.

Алманахът е резултат от мащабно изследване, в което се включват над 60 души специалисти и доброволци, проведено в периода февруари – август 2016 година, в рамките на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Тя включва архивна и актуална информация за състоянието на различните елементи на градската среда, картографски материали от теренни обходи, графични материали и схеми, данни от проведено за целта статистическо проучване, анализи на срещи с жители на района, и статии по свързани теми.

Проучването е реализирано благодарение на усилията на много и различни партньори: университетски студенти и преподаватели, неправителствени организации, държавни и общински институции, местни жители, частни лица и фирми. Чрез специално разработената за целта методология изследването прави моментна снимка на сегашното състояние на жилищният район като по този начин разкрива силата на гражданското участие като първопричина за трансформационните процеси на градската среда протичащи в последните 26 години.

* Закупувайки пропуск за 1 човек + книга "Алманах на панелна Тракия, получавате отстъпка. Книгата се получава на място при регистрация.

Дрескод

няма

ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

Подробности за мястото на събитието

гр. Пловдив, Хале Тракия

Още на гр. Пловдив, Хале Тракия календар

Адрес

гр. Пловдив, Хале Тракия, ул. Съединение 4

Напътствия

Още...

ТикетЛоджик използва бисквитки с цел подобряване на предоставяните услуги. Натискайки ""Приемам"" означава че сте съгласен/а с нашата политика за бисквитките. Премам