Вход

×

ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО

За това събитие вече не се продават билети!

при Театър Възраждане, Bulgaria на 26 IX 2017 от 19:00 до 21:00

_

Код за събитието на каса на Fastpay : 29566

 

ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО
КОНСТАНТИН ИЛИЕВ
номинация АСКЕЕР 2017 за НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ
драма 10+ 65 мин.
режисьор Весела ВАСИЛЕВА номинация АСКЕЕР 2017 за изгряваща звезда
сценография Весела ВАСИЛЕВА и Борислав ТОНЕВ- Бъки
участват: Свежен МЛАДЕНОВ награда АСКЕЕР 2017 за главна мъжка роля и Йордан РЪСИН

 

Описание


Номинации АСКЕЕР-2017 1.за Изгряваща звезда Весела Василева за режисурата на "Великденско вино“ от Константин Илиев ----- 2. за Главна мъжка роля - Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, -----------... 3.за Най-добро представление „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, --------------- Голямата награда ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2017” големият български драматург КОНСТАНТИН ИЛИЕВ Весела Василева, режисьорски бележки:

Трагическият характер на българската ирония

„Великденско вино” от Константин Илиев

Ловеч, Вароша, Великден, сутринта. Църквата Успение Богородично е празна и литургията не може да се състои. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Верен или неверен, слухът, че именно поп Кръстьо Никифоров е предателят на Левски, е накарал всички жители на града да отидат в другата църква. Поп Кръстьо е сам със своя ням клисар. Изправен пред факта на общественото отхвърляне, но и пред друг – голямата вероятност да бъде убит, той трябва да действа. Трябва да узнае и разясни – за себе си и за целия отсъстващ свят - как и защо е извършено предателството.

Както в криминалния роман (по Цв. Тодоров) пред очите ни се разгръщат едновременно две истории: едната завършена – тази на престъплението, и едната незавършена – тази на разкриването на престъплението. Само че сега престъпникът и разследващият са едно и също лице.

Географията, топонимията, местата и пътищата, имената, дните, часовете, - като линии на карта – се събират в една точка – монолога на Кръстьо Никифоров. Той знае истината и същевременно не я знае. Защото като всеки трагически характер, и този не познава докрай самия себе си. И той тръгва към това познание, въоръжен с най-острия инструмент – всепроникващата българска ирония.

Трезвият му сарказъм просмуква всичко, за което говори – истините, мненията, фактите и историческите му заключения. За неговия светски мислещ ум и характер, надарен с всички лидерски качества, няма табута, няма неразрешим въпрос. Неговият нонконформизъм никога не е бил роля или маска, претенция на посредствен човек. Той никога не е бил посредствен човек.

Анализът му на българското революционно движение стига до някаква раблезианска сатира, карнавалност и обезоръжаваща компетентност.

Такъв човек не би предал. Нито Левски, нито друг. И все пак предателството е извършено. И не за пари, и не от страх. Къде се пречупва този дух и къде душата се оказва по-слаба от характера? Този ироничен, енигматичен и проникновен текст съдържа именно този въпрос.

На този въпрос се опитва да отговори и представлението.


Левски и 80-ия юбилей на К. Илиев
Номинации АСКЕЕР-2017 1.за Изгряваща звезда Весела Василева за режисурата на "Великденско вино“ от Константин Илиев ----- 2. за Главна мъжка роля - Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, -----------... 3.за Най-добро представление „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, --------------- Голямата награда ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2017” големият български драматург КОНСТАНТИН ИЛИЕВ от КОНСТАНТИН ИЛИЕВ
драма 10+ 70 мин.
режисьор Весела ВАСИЛЕВА
сценография Весела ВАСИЛЕВА и Борислав Тонев-Бъки
и актьорите Свежен МЛАДЕНОВ и Йордан РЪСИН

ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО

Подробности за мястото на събитието

Театър Възраждане

Още на Театър Възраждане календар

Адрес

София, пл. Славейков 4, Столична библиотека

Напътствия

София, пл. Славейков 4, Столична библиотека Още...

ТикетЛоджик използва бисквитки с цел подобряване на предоставяните услуги. Натискайки ""Приемам"" означава че сте съгласен/а с нашата политика за бисквитките. Премам